Lelietje-van-dalen

Het is mooi, het ruikt lekker en het verschijnt elk jaar op 1 mei aan iedereen. Wie is het? Het lelietje-van-dalen natuurlijk! Deze emblematische lentebloem blijft onze neus prikkelen. Maar ken je echt zijn geschiedenis? Waarom is het verbonden met deze speciale datum? Ontdek wat het door de eeuwen heen heeft betekend en krijg vervolgens praktisch advies over hoe het goed te verzorgen.

  • Lang voordat deze mooie witte klokjes in verband werden gebracht met de eerste mei, vinden we hun spoor terug bij de mensen uit de Oudheid. De Griekse god Apollo zou de lelietjes-van-dalen hebben gebruikt om de grond te bedekken waarover de negen nimfen moesten lopen om de berg Parnassus te bereiken. Ook de Kelten waren gecharmeerd van deze lentebloem. Zij beschouwden het als een symbool van vernieuwing en geluk na de lange winternachten.

    De tijd verstreek en wij kwamen tot de Renaissance: een traditie was toen echt gevestigd, aangezien wij die vandaag de dag nog steeds in stand houden. Inderdaad, deze gewoonte om op 1 mei lelietjes-van-dalen aan te bieden zou voortkomen uit een koninklijk initiatief. Het gerucht gaat dat de jonge Karel IX, die met zijn moeder, koningin Catharina de Medici, een bezoek bracht aan Zuid-Frankrijk, lelietjes-van-dalen kreeg van de ridder Louis de Girard de Maisonforte. Hij hield dit mooie gebaar voor ogen en besloot een traditie in te stellen zodra hij in 1560 gekroond was. Sindsdien krijgen alle dames van het koninklijk hof begin mei een takje lelietjes-van-dalen als geluksbrenger.

    Pas aan het einde van de 19e eeuw werd deze traditie uitgebreid tot alle sociale klassen.

  • Het toeval wil dat de Dag van de Arbeid ook op 1 mei wordt gevierd. Om te begrijpen hoe het lelietje-van-dalen in verband werd gebracht met deze feestdag van de arbeiders, moeten we echter naar de historische context kijken.

    Het begon allemaal in Frankrijk in 1890, toen de arbeidersklasse er een gewoonte van maakte om op 1 mei te demonstreren om voor hun rechten op te komen. De eisen van de demonstranten waren duidelijk: werkdagen van maximaal 8 uur moeten worden gestandaardiseerd.

    In het begin marcheren ze met een rode rozenbottel in hun revers. Deze bloem werd later vervangen door het lelietje-van-dalen, dat bekend staat als het symbool van de Renaissance.

    In 1940 maakte het Vichy-regime deze dag van de arbeid officieel. De Dag van de Arbeid werd een nationale feestdag, waarop de arbeiders niet werkten, maar wel betaald werden. Tot op de dag van vandaag verkopen sommige mensen boeketten lelietjes-van-dalen op de openbare weg, terwijl deze praktijk de rest van het jaar normaal gesproken verboden is.

  • Het lelietje-van-dalen, met zijn geleerde naam “Convallaria Majalis” wordt ook wel “lelietje-van-dalen” genoemd. Het is een bloem die tot de leliefamilie behoort en symbool staat voor de komst van de lente. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn vele kleine witte klokjes en zijn bedwelmende geur. Het is niet voor niets dat het nog steeds begeerd wordt door parfumeurs. Parfumeurs hebben geprobeerd de zeer speciale geur van deze bloem getrouw te reproduceren.

    Lelietjes-van-dalen zijn overblijvende planten, wat betekent dat ze de winter doorbrengen en in het voorjaar weer kunnen bloeien. Hij groeit in het wild in het kreupelhout, beschut tegen de hete zon.

    Als u hoopt het te vinden tijdens uw natuurwandelingen, plan uw excursies dan vanaf april. Je hebt dan tot het begin van de zomer om ze te zien en te ruiken. Sommige planten kunnen meer dan 30 centimeter hoog worden! Maar laat u niet misleiden door zijn schoonheid, deze plant is zeer giftig. Het is daarom af te raden de bloemen aan te raken.

  • Wilt u deze charmante geur de hele lente door elke dag ruiken? Het is waar dat een vaas met verschillende takjes lelietjes-van-dalen een kamer onmiddellijk opfleurt. Om de best mogelijke keuze te maken, vertrouw op je vijf zintuigen.

    Of u nu besluit er een paar rechtstreeks in het bos te plukken of een takje te kopen bij een verkoper langs de weg of een bloemist bij u in de buurt, hier volgen enkele tips over hoe u lelietjes-van-dalen kiest:

    • Een lelietje-van-dalen in goede conditie is er een die rechtop staat. De stengels en bladeren moeten dus krachtig zijn ;
    • In het ideale geval hebben ze een mooie groene kleur.
    • Wat de klokken betreft, die moeten helder wit zijn. Een mooie lelietjes-van-dalen moet je niet kralen ;
    • Een takje lelietjes-van-dalen is mooi als het goed voorzien is van bloemen, kies dus een takje met minstens tien bloemen per steel. De meest bijgelovigen onder u zullen zelfs de voorkeur geven aan takjes met dertien bloemen. Er wordt gezegd dat dit nummer geluk brengt!
    • Tenslotte zult u weten of dit lelietak voor u gemaakt is als het de test van de reukzin doorstaat.
  • Om de gekochte takjes lelietjes-van-dalen zo lang mogelijk te bewaren, is het noodzakelijk de bijzonderheden van deze bloem te kennen. Hoe bloeit het in het wild? Zoals gezegd, het lelietje-van-dalen is een plant van het kreupelhout. Dit betekent dat hij groeit in een omgeving met weinig blootstelling aan zonlicht. Dit is gewoonlijk een mild en vochtig klimaat.

    Het lelietje-van-dalen is een climacterische bloem, wat betekent dat zij een grote hoeveelheid ethyleen afgeeft, zoals de mimosa of de pioenroos. Deze specificiteit maakt deze bloem vergankelijker, en vereist dus een bijzondere aandacht.

    Hier enkele raadgevingen om u te helpen uw takjes lelietjes-van-dalen zo lang mogelijk te bewaren:

    • Lelietjes-van-dalen mogen niet aangeraakt worden;
    • Zorg ervoor dat hij niet voor een raam hangt, waar de zon erop kan schijnen;
    • Geef de voorkeur aan een meer afgelegen plaats, beschut tegen de tocht;
    • Laat nooit een bos bloemen naast een mand fruit staan (veel vruchten zoals appels, peren, perziken, abrikozen, avocado’s geven namelijk ook een grote hoeveelheid ethyleen af en dreigen dus de rijping van lelietjes-van-dalen te versnellen);
    • Het water moet op kamertemperatuur zijn en idealiter om de twee dagen worden ververst;
    • Rook niet in de buurt van de lelietjes-van-dalen, de geur van tabak is schadelijk voor hem;
    • Wees ook voorzichtig om deze bloem uit de buurt van nieuwsgierige mensen te houden. Kinderen en dieren kunnen worden aangetrokken door de zoete geur, maar denk eraan dat ze niet in contact mogen komen met het lelietje-van-dalen omdat het giftig is.
  • Dit is informatie die je blij zou moeten maken! Als u van lelietjes-van-dalen houdt en elk jaar naar de lente uitkijkt om er een paar in huis te hebben, moet u weten dat u uw lelietjes-van-dalen inderdaad kunt verplanten, onder bepaalde voorwaarden.

    Wanneer u uw lelietjes-van-dalen kiest, zorg er dan voor dat u takjes neemt die met wortel en al zijn geplukt of koop lelietjes-van-dalen in een pot. Door de aanwezigheid van wortelstokken kunt u deze bloemen namelijk doeltreffend in een bloembak of rechtstreeks in uw tuin verplanten.

    Als u besluit uw lelietje-van-dalen in de grond te planten, bedenk dan dat de wortels zich snel verspreiden. Net als bamboe heeft het lelietje-van-dalen zeer actieve wortelstokken die graag ruimte innemen. Daarom moet u een plaats kiezen waar niet te veel beplanting staat.

    Het einde van de zomer lijkt de juiste tijd om het te herplanten. Als het klaar is, let dan goed op, want het mag geen water missen. Uw lelietje-van-dalen plant zal dan overwinteren en in het voorjaar weer bloeien. Deze overblijvende plant zal elk jaar met de komst van mildere dagen bloeien, om zijn omgeving te balsemen.

Privacyvoorkeuren

Wanneer u onze website bezoekt, is dit een goede plaats om naartoe te gaan. Hier kunt u uw Privacy-voorkeuren wijzigen. Het is vermeldenswaard dat we u de volgende services kunnen bieden.

Klik om het Google Anlaytics in of uit te schakelen.
Klik om het Google Fonts in of uit te schakelen.
Klik om Google Maps in / uit te schakelen.
Als u verder gaat op deze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies en met ons vertrouwelijkheidscharter.