Moederdag
Oorsprong, data en cadeau-ideeën

Alles wat je moet weten over Moederdag

Moederdag is een speciale dag die in veel landen over de hele wereld wordt gevierd. De datum varieert van land tot land, afhankelijk van gewoonten en traditie. Ontdek alles wat je moet weten over deze speciale dag.

 • De eerste viering van Moederdag begon in de Griekse mythologie. In feite eerde het oude Griekenland de “Grote Moeder” in de lente in verband met de godin Rhea. Zij is de moeder van vele godheden, waarvan Poseidon, Hera en Zeus de bekendste zijn. Tijdens deze vieringen prezen de Grieken de vruchtbaarheid van de aarde, het moederschap en de vruchtbaarheid. De ceremonie wordt gehouden in het midden van maart van de Romeinse kalender.

  Anderzijds worden de eerste vieringen van de moeder zelf toegeschreven aan de Romeinen. Zij vierden vele religieuze feestdagen, waarvan er twee verband hielden met moederschap en vruchtbaarheid. Zo vierden de Romeinen op 1 maart de Matronalia, ter ere van getrouwde vrouwen en moeders. Op 25 maart vierden ze Hilaria ter ere van Cybele, het Griekse equivalent van Rhea.

  Later in het christendom is het moederschap geen goed behandeld onderwerp, ondanks het bestaan van vele feesten die betrekking hebben op de Maagd Maria. Slechts één feest verwijst naar het moederschap, de zondag van Laetare. Het wordt gehouden op de 4e zondag van de Veertigdagentijd. Het was lange tijd het equivalent van Moederdag onder de Engelsen en Ieren.

  De viering van de moeder kwam in 1870 in de Verenigde Staten weer in het middelpunt van de belangstelling te staan. De feestdag gaat over het bevorderen van vrede door Moeders. Jaren later promootte Anna Jarvis Moederdag in de Verenigde Staten en verkreeg een officiële dag om het te vieren in 1914.

 • Moederdag wordt niet overal ter wereld op dezelfde datum gevierd. De dag van de viering hangt af van de gewoonten en gebruiken van elk land en van de invloeden van hun buurlanden. Sommige landen vieren het op een vaste datum. Georgië, bijvoorbeeld, viert feest op 3 maart.

  Veel landen hebben een variabele datum, die elk jaar verandert. In Portugal bijvoorbeeld wordt Moederdag gehouden op de eerste zondag van mei. In Frankrijk valt het op de laatste zondag van mei. Er is een uitzondering als Pinksteren op dezelfde dag valt. In dit geval is het verschoven naar de eerste zondag van juni. Voormalige Franse koloniën hebben dezelfde datum aangehouden.

  Veel landen, waaronder Canada, Duitsland, België en de Verenigde Staten, vieren het op de tweede zondag in mei. Tenslotte wordt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland nog steeds Mothering Sunday gehouden, een oude christelijke feestdag, om Moederdag te vieren. Het wordt drie weken voor Pasen gehouden.

 • Historici weerleggen het idee dat Moederdag in 1942 door maarschalk Petain werd ingevoerd. Integendeel, de eerste vieringen dateren van 1906 in Isère. Het was oorspronkelijk bedoeld voor moeders van grote gezinnen. Bij deze gelegenheid ontvingen zij een prijs voor hoge moederlijke verdienste.

  De stad Lyon heeft van haar kant Moederdag gevierd, geïnspireerd door de Verenigde Staten in 1918. Het was een eerbetoon aan de vrouwen en moeders die hun geliefden tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden verloren. Deze dag werd in 1929 door de regering officieel gemaakt.

  In 1942, midden in de oorlog, maakte maarschalk Pétain Moederdag officieel, terwijl hij de Franse vrouwen aanmoedigde zich voort te planten om het geboortecijfer op te krikken. Dit beleid werd in de daaropvolgende jaren voortgezet. Een wet van 24 mei 1950 maakte het eerbetoon aan de moeders officieel en de datum werd vastgesteld op de vierde zondag van mei.

  In België is de datum van Moederdag de tweede zondag van mei. Het is gebruikelijk in andere Europese landen zoals Nederland, Zwitserland en Denemarken. Duitsland was het eerste land dat deze datum in Europa officieel maakte, naar Amerikaans voorbeeld. Vervolgens volgden andere landen zoals België deze trend.

  Hoewel het grootste deel van België Moederdag viert op de tweede zondag in mei, vieren de Antwerpenaren het op 15 augustus. De aanzet hiertoe werd gegeven in 1913 door Frans Van Kryck, een Antwerps schepen, die voorstelde dat Mariadag Moederdag zou worden.

 • Moederdag wordt door velen afgedaan als vooral een commercieel feest. Dit is echter geen reden om je moeder geen Moederdagcadeau te geven. Het is een speciale dag als je haar gelukkig kan maken.

  Er is geen tekort aan Moederdag cadeau-ideeën voor de gelegenheid. Allereerst zijn juwelen of juwelendoosjes een veilige gok. U kunt het best kiezen voor edelmetalen modellen als u haar een blijvend geschenk wilt geven.

  Boeken zijn ook ideaal voor wie van lezen houdt. U kunt kiezen voor boeken over koken of tuinieren als zij een bijzondere passie heeft voor deze gebieden. Anderzijds, als ze een literatuurliefhebber is, kunt u haar een roman van haar favoriete auteur geven. En voor een eco-verantwoordelijk cadeau, waarom koop je geen tweedehands boek? Le Pêle-Mêle, gelegen aan de Chaussée de Waterloo 566, 1050 Elsene, biedt een ruime keuze.

  Moeders die van zoetigheid houden, zullen blij zijn met een doos chocolade-assortimenten. Chocolatier en Cacaofèvier Benoît Nihant (Chaussée de Waterloo 506, 1050 Elsene) biedt creaties voor alle smaken.

  Een kaars is altijd een zeer gewaardeerd geschenk. Elegant en geraffineerd, het creëert een warme sfeer en geeft een gevoel van welzijn en ontspanning – de perfecte sfeer voor moeders om een welverdiende pauze te nemen.

 • Bloemen zijn altijd een symbool van schoonheid geweest. Elke bloem symboliseert een bepaalde aandacht of een bepaald gevoel. De betekenis ervan kan veranderen naar gelang van de kleur, de samenstelling of het aantal.

  Het geven van bloemen is een universele taal om een positief gevoel aan iemand uit te drukken. Ze worden gegeven bij vele gelegenheden zoals een geboorte, een verjaardag, een uitnodiging, een huwelijk, Valentijnsdag, Moederdag, Grootmoederdag of voor een eenvoudige attentie…

  Er zijn veel bloemen die bij dit feest passen. Wij moedigen u echter aan bijzondere aandacht te besteden aan de keuze van de bloemen en hun gevolgen voor het milieu. Zo wordt de roos vooral in Kenia, Ethiopië, Colombia en Ecuador geproduceerd. Hoewel deze bloem momenteel koning is, lijdt zij aan vele handicaps: een zeer slechte koolstofvoetafdruk, behoefte aan water en warmte voor haar productie.

  De roos vertegenwoordigt momenteel 62% van de bloemen die in een bloemenwinkel worden verkocht, maar Monsieur Fleur heeft ervoor gekozen de voorkeur te geven aan seizoensbloemen boven de roos, met een streefcijfer van 30% rozen bij Monsieur Fleur.

  Welk alternatief te kiezen? Voor Moederdag is de koningin van de seizoensbloemen de pioenroos. Met haar gevarieerde kleuren en geur, huldigt deze bloem de vrouwelijke schoonheid en oprechtheid. Het symboliseert ook bescherming. Kwaliteiten die geassocieerd kunnen worden met de moeder. Bovendien bloeit hij van april tot juni.

  De lelie is ook een uitstekend alternatief voor de roos. Het is een chique en elegante bloem met witte bloemblaadjes. Bovendien staat deze bloem symbool voor vriendelijkheid. Het geven van een boeket leliebloemen is een manier om je moeder te zeggen dat zij de steunpilaar van de familie is.

  En waarom geen boeket van gedroogde bloemen geven? Deze trendy optie zal haar huis blijven verfraaien lang nadat Moederdag voorbij is. Kies gedroogde bloemen zonder toevoegingen voor een mooi natuurlijk en eco-verantwoord geschenk.

  Een andere leuke optie is om een potplant te geven. U hebt een ruime keuze aan seizoensbloeiende planten zoals Hortensia, Kurkuma, Bougainvillea, Fuchsia, Dipladenia, Orchideeën en Rozen. Dit mooie alternatief voor een boeket is een cadeau waar uw moeder nog lang plezier van zal hebben, terwijl ze aan u denkt.

Privacyvoorkeuren

Wanneer u onze website bezoekt, is dit een goede plaats om naartoe te gaan. Hier kunt u uw Privacy-voorkeuren wijzigen. Het is vermeldenswaard dat we u de volgende services kunnen bieden.

Klik om het Google Anlaytics in of uit te schakelen.
Klik om het Google Fonts in of uit te schakelen.
Klik om Google Maps in / uit te schakelen.
Als u verder gaat op deze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies en met ons vertrouwelijkheidscharter.